רישיון יצרן – מה זה ומי צריך להחזיק בו?
כל בעל עסק המעוניין לייצר מזון בהליך מסודר וחוקי, חייב להחזיק ברשותו רישיון יצרן מטעם משרד הבריאות. מדובר ברישיון המאפשר לייצר מזון ולשווק אותו, בין אם זה למסעדות, מעדניות, רשתות שיווק, מכולות, אולמות וגני אירועים, ועוד. מדובר רישיון הכרחי בשביל שיהיה ניתן להפעיל את העסק בצורה חוקית.
הסיבה שהמדינה מחייבת בעלי עסק בתחום המזון להחזיק ברשותם רישיון ייצור, הוא בשביל להבטיח את בריאות הציבור. במידה וכל אחד יוכל לייצר מזון ולשווק אותו, אז יקרו שני דברים.
ראשית, לא יהיה ניתן לעקוב אחרי כל העסקים, ולא יהיה ניתן לדעת מי מייצר מזון באופן חוקי ומי לא, לא יהיה ניתן לערוך ביקורות ולפקח שאכן מוכרים לציבור מזון איכותי ועשוי חומרי גלם מתאימים.
שנית, רישיון ייצור מבטיח שהצרכן יודע מי עומד מאחורי תהליך הייצור, הוא יודע למי לפנות ואם יש ורך, הוא גם יודע על מי להתלונן בפני משרד הבריאות וגורמים אחרים. חשוב לציין, רישיון יצרן מגולם בדרישות שונות של משרד הבריאות מחד ושל רשויות אחרות מאידך. צריך לציין, לא רק בישראל קיימת דרישה לרישיון כזה גם במדינות אחרות בעולם.
איך קובעים קריטריונים לרישיון יצרן?
בעיקרון, הקריטריונים נקבעים על פי סוג המזון אותו מבקש בעל העסק לייצר, וכן על פי צו רישוי עסקים שמתפרסם על ידי הגורמים הרלוונטיים.
בעיקרון, כל גורם שמעוניין לייצר מזון, לא משנה אם הוא גורם גדול או קטן, לא משנה אם הוא מבקש לייצר לשיווק עצמי, לייצר לצורך שיווק לבתי עסק או גורמים פרטיים וכן אם הוא מבקש לייצר לצורך מכירה בישראל או יצוא, אזי הוא חייב לעמוד בתנאי הרישיון, וכן הוא צריך לעמוד בביקורות מזדמנות בשביל לשמור עליו.