קרקעות מזוהמות, איך מטפלים בהן?
קרקעות מזוהמות מהוות איום משמעותי על הסביבה, בריאות האדם ורווחת בעלי החיים. קרקעות אלו הוכתמו בפתוגנים, כימיקלים או מזהמים אחרים, שעלולות להיות להם השלכות מרחיקות לכת אם הם לא מטופלים כראוי ע"י מומחים בתחום כמו איזיטופ – שירותי איכות הסביבה. למרבה המזל, ממשלות ברחבי העולם יישמו תקנות והנחיות למניעת ושיקום קרקעות מזוהמות, במטרה להגן על מערכות אקולוגיות ועל בריאות הציבור.
המשרד להגנת הסביבה
בישראל, למשרד להגנת הסביבה תפקיד חיוני בקביעת מדיניות ותקנות למלחמה בזיהום הקרקע. גישת המשרד מתמקדת בשתי אסטרטגיות עיקריות: מניעת זיהום וטיהור ושיקום קרקעות מזוהמות לשימוש חוזר. על ידי קביעת דרישות ברורות לתעשיות, לפרויקטי בנייה ולעסקים שונים, המשרד שואף למזער את זיהום הקרקע ולקדם שיטות ניהול קרקע בר-קיימא.
מניעה היא בליבת הנחיות המשרד. תעשיות, חברות בנייה ומגזרים עסקיים ספציפיים בעלי פוטנציאל גבוה לזיהום קרקע נדרשים לערוך סקרים היסטוריים לפני קבלת רישיון עסק. גישה פרואקטיבית זו מבטיחה שמזהמים פוטנציאליים מבינים את תנאי הקרקע לפני תחילת פעילותם ויכולים לנקוט באמצעים מתאימים כדי למנוע זיהום.
סקר קרקע
בנוסף, עסקים העוסקים בפעילויות שיש להן סבירות ניכרת לגרום לזיהום חייבים לערוך סקר קרקע לפני סגירת הפעילות. שלב זה מבטיח כי מזהמים פוטנציאליים מזוהים ומטופלים, תוך מזעור הסיכונים הקשורים לזיהום קרקע. כמו כן, עסקים ותעשיינים העוסקים בחומרים מזהמים מחויבים למנוע זיהום קרקע ולהגיב במהירות לאירועים הכרוכים בשחרור חומרים מזוהמים.
האחריות על ביצוע סקרי קרקע נופלת בעיקר על תעשיות ומקצועות בעלי פוטנציאל גבוה לזיהום קרקע. עם זאת, המשרד רשאי לדרוש מעסקים מכל אחת משלוש קבוצות המיקוד לעבור חקירת קרקע אם קיים סיכון נתפס לסביבה או לבריאות הציבור. עידוד סקרי קרקע מרצון הוא גם בראש סדר העדיפויות, שכן הוא מקדם שמירה על איכות הסביבה יזומה בקרב בעלי קרקעות ומפעילי עסקים.