מהו חוק חדלות פרעון
חוק חדלות הפירעון הוא מערכת כללים המסדירה את תהליך פירוק מיזם או מוסד פיננסי.
ברוב המדינות, החוק נכתב על ידי הממשלה ונחקק על ידי בית המחוקקים. המטרה היא להגן על נושים, בעלי מניות, עובדים ובעלי עניין אחרים של מיזם מפני הפסדים שנגרמו מחדלות הפירעון שלו. באופן כללי, היא מספקת חלוקה הוגנת של הנכסים בין כל בעלי העניין במקרה של פירוק.
חוק חדלות הפירעון מכיל גם הוראות להגנה מפני הטרדה של הסדרי נושים (ולמניעת הונאות וסחר במידע פנים במקרים בהם יתכן ויחול שינוי בשליטה במהלך הליכי פירוק.
סוגים שונים של חדלות פרעון
ישנם סוגים שונים של חדלות פירעון שעלולים לקרות בחברה, לכל אחת השלכות משפטיות משלה.
שלושת הסוגים הנפוצים ביותר של חדלות פירעון הם:
- פשיטת רגל – כאשר החברה אינה יכולה לשלם את חובותיה ואינה יכולה להמשיך לסחור
- פירוק – כאשר החברה פורשת על ידי בית המשפט בגין אי עמידה בהתחייבויותיה ויציאה מעסקיה
- הסדר מרצון של חברה – כאשר חברה מציעה תוכנית ארגון מחדש לנושים ולבעלי עניין אחרים שעשויה לכלול פירעון חוב או מכירת נכסים
מה אומר החוק?
דיני חדלות פירעון הם מכלול חוקים המסדירים את תהליך פירוק נכסי החברה וניהול ענייניה בפשיטת רגל. זה נקרא גם "הליכי חדלות פירעון", קראו עוד באתר https://www.sbr-law.co.il.
החוק מסדיר את הליך הפירוק הכולל מכירה או העברה של נכסי החברה. להליך חדלות הפירעון שני סוגים: מרצון וכפוי. הליכים מרצון ננקטים על ידי החברה עצמה, בעוד שהליכי כפייה יוזמים על ידי נושים או גורמים אחרים שיש להם עניין בחברה מסוימת. ניתן לפתוח בהליכים מרצון על ידי הגשת עתירה לבית המשפט למתן צו הסדר או הרכב, המאפשר ארגון מחדש או ארגון מחדש בתנאים מסוימים. ניתן לפתוח בהליכי כפייה או על ידי הגשת בקשה לפשיטת רגל.
לסיכום
חוק חדלות הפירעון הוא אחד החוקים החשובים ביותר בכל מדינה, מכיוון שהוא משפיע על חייהם של אנשים רבים. היא קובעת חלוקה הוגנת ומסודרת של הנכסים בין הנושים והחייבים.
דיני חדלות פירעון עוסקים לא רק בפירוק נכסים ובחלוקתם בין הנושים, אלא גם בהגנה על זכויותיהם של יחידים שעברו משבר פיננסי.